Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. További információ
Menü

Tűzoltó készülék típusok

A tűzoltó készülék egy olyan eszköz, amelyből az oltóanyagot a készülékben lévő nyomás hatására, irányíthatóan a tűz fészkére lehet kilövellni.
A hordozható tűzoltó készülék olyan eszköz, amely kézzel kezelhető és kézben hordozható. Üzemképes állapotban tömege legfeljebb 20 kg.

A tűzoltó készülék elnevezése az abban tárolt oltóanyag alapján történik.
A jelenlegi típusok:
– vízzel oltó tűzoltó készülékek
– habbal oltó tűzoltó készülékek
– porral oltó tűzoltó készülékek
– szén-dioxiddal oltó tűzoltó készülékek
– halonnal oltó tűzoltó készülékek.
A halonnal oltó tűzoltó készülék használatakor be kell tartani az érvényben lévő, a használatos
készülékekre vonatkozó nemzeti szabályozást.(környezetvédelmi okokból már nem forgalmazzák)

Készülék vásárlásakor figyeljünk az alábbi jelölésekre: 

A hordozható tűzoltó készülék tartályán legalább a következő megjelölések legyenek:
– a tartálygyártó jele;
– a gyártási szám vagy sorozatszám;
– a gyártás éve;
– a próbanyomás bar-ban.

Vízzel oltó:

Olyan tüzek oltására a legalkalmasabb ahol szilárd anyagok égnek, de az égés során vagy az oltás megkezdésekor nem várható vízzel való reakció vagy kémiai veszély. A vízzel veszélyesen reagáló vegyi anyagok tüzét porral vagy gázzal kell oltani. Elektromos tüzek és olajtüzek oltására szintén alkalmatlan, továbbá tárolása során figyelembe kell venni azt, hogy a vízzel oltó készülékek csak fagymentes helyen tárolható. 

Habbal oltó:

Habbal oltó készülékek használata azokban az esetekben a legcélravezetőbb, amikor éghető folyadékok vagy gumi és egyéb olyan anyag ég, amelynél fontos a hab takaró hatásának kihasználása, ezáltal az oxigén elzárása a tűztől.Habbal oltásnál figyelembe kell venni, hogy a legtöbb típus nem alkalmas feszültség alatti berendezések tüzeinek oltására.
- Bizonyos esetekben nagy másodlagos kárral kell számolni (számítógép, szerver szobák…).
- Fémek tüzeinél, folyékony üvegnél, alkáliföldfémeknél nem alkalmazható.
- Elárasztásnál kiszorítja a levegőt az elárasztott térből.

Porral oltó:

A legelterjedtebb tűzoltó készülék a porral oltó készülék. Ebben az esetben a készülékbe töltött oltóanyag lefedi az égő anyagot, elzárva azt az égéshez szükség levegőtől. Egyik nagy hátránya, hogy ha nem megfelelő helyen használjuk nagyfokú másodlagos kárt okozhatunk például elektromos berendezések oltásakor. Fontos tehát a megfelelő hordozható tűzoltó készülék kiválasztása, hogy elkerülhessük a későbbi problémákat.

Gázzal oltó:

Használatánál fontos szabály, hogy csak a megfogás céljára kialakított szerkezeti részeket (fogantyút) használjuk. A készülékből kiáramló szén-dioxid hőmérséklete –78oC, ami súlyos fagyási sérüléseket okozhat. Zárt helyiségben levegőkiszorító hatása miatt légzésvédelmi eszközök használata kötelező! (5-6%-os koncentrációnál öntudatlanság következhet be, a 25-30%-os koncentráció pedig halálos lehet.) a CO2 gázzal oltók viszonylag széles területen alkalmazhatók, ide értve a folyadéktüzeket is. A CO2 nem vezeti az elektromosságot, így feszültség alatti berendezés tüzeinek oltására eredményesen és biztonságosan alkalmazható. Az „A” tűzosztályú tüzek oltására nem alkalmas (fa,papír stb.) A szén-dioxiddal oltó készülékek súlya igen nagy, míg oltási teljesítménye alacsony. A felhasználók körében nem kedvelt típus.

 

Árukereső.hu
Árukereső.hu Árukereső.hu